5.15.2007

C(rampe) - Oaia din fiecare

“Astăzi iar la telejurnal/ am văzut caşcaval”. Era afumat şi cvasimucegăit, avea o crustă groasă, deloc nobilă, mirosea fetid a pe-se-de şi a pe-de care bucuria ţării noastre e, o, yeah, o, yeah, o yeah (se citeşte “ou ie”). Mirosea a disperare caşcavalul ăsta şi mirosea oribil a Cântarea României. Mirosea a penibil. Ce să zic, mirosea ca o poezie patriotică neterminată, pentru că poetul însuşi a vomitat pe text şi a stricat toată foaia, trebuind s-o ia de la capăt, nemaiştiind însă cum suna prima variantă. O infecţie teribilă ameninţă România, pe care partidele astea o tratează ca pe o oaie colosală. Pentru ele, România e Oaia Însăşi. Oaia cu “O” mare.

E naşpa să vezi cum se raportează ăştia la tine. Te iau drept o vită (sau o ovină, oricum uşor manevrabilă) pe care s-o mâni de la spate cu ciomagul: haida la miting şi lasă-te excitat de noi, pentru că noi îţi vrem binele şi oricum, tu habar n-ai, tu doar îmbracă-te tematic, uite, ia şapca asta, ia şi tricoul ăsta, ia uite, dragă, ce mişto te prinde galbenul ăsta, parcă eşti o floare, eşti un crin, eşti parfumul cel mai fin, şi vino la miting să strigi pentru noi.



Multe oi şi-au stricat uichendul ăsta. Sau poate că ele consideră că nu şi l-au stricat. Eu realmente nu-nţeleg de ce se organizează mitinguri ca să-ţi strigi în gura mare orientările politice, pe care pe urmă te duci şi ţi le exprimi, în secret, la vot. Dohhhh. Ceva se bate cap în cap aici. Subsemnatul Oaie, care am apărut şi la televizor, (eu eram ăla din prim-plan care flutura steguleţul, da, mă prinsese un piculeţ soarele, dar eram bine, altfel) declar pe propria răspundere că am oarece viziuni politice pe care mi le exprim în gura mare la miting şi pe urmă în gura mică la secţia de votare. Uraaaa. De fapt, eu, cetăţeanul Oaie, adevăratul cetăţean Oaie, cel care n-are ce face în uichend şi se duce la miting să socializeze cu prietenele lui, oiţele, declar pe propria răspundere că primul meu cuvânt a fost “pi-o-nier” şi al doilea “pe-se-de”. Sau “pe-de. Ca orice oaie, sunt o oaie paşnică. Eu militez pentru pace. “Patru sute şi cincizeci şi de oi”/ faceţi mitinguri, iar nu război. Măi.

Şi, de altfel, sincer să fiu, eu, ca un cetăţean ce sunt, mă simt bine când mă bagă ăştia-n seamă, mă simt important, simt cum pun şi eu o cărămidă la edificiul şi-aşa solid al patriei mele. Sunt un tip responsabil şi-mi pasă. Nu pot, prin urmare, să nu mă las gâdilat de Geoană, sau excitat intelectual de Băsescu, dacă mă bagă-n seamă. O să mă duc şi la referendum, ca o oaie responsabilă ce sunt, să le-arăt eu lor ce putere de cetăţean responsabil am eu, că fără mine n-ar fi nimic. Iha. Sau nu, mai degrabă “muî. Sau, mă rog, cum face oaia din mine, “be-he-heî. Căci, da, eu, cetăţeanul Oaie, declar pe propria răspundere că am constatat că există o oaie în fiecare. Care behăie asertiv la mitinguri de vrăjeală. E o oaie în mine/ E o oaie în tine/ E o oaie în fabrici şi uzine/ Dacă behăi puţin mai tare/ Poate că behăi ca o oaie muncitoare. Be-he.

Constitutia, o carticica folositoare

Nu e zi dată de la Dumnezeu în care un politician să nu invoce Constituţia. E mică, e tipărită în format de buzunar, şi când ţi-e lumea mai dragă, iar vorbitorii noştri nu mai au ce să spună scot Constituţia pe masă. Gestul lor ar fi haios dacă n-ar fi ilar: e ca şi când dracul ar scoate o cruce mică din buzunar, ar începe să-şi scuipe în sân şi ar mai spune "ptiu, drace!". Recursul la Constituţie tocmai al celor care au folosit cărticica asta ca pe condicuţa unui bordel ne mai arată încă o dată, dacă mai era nevoie, tupeul aleşilor neamului. Culmea este că, "mică, proastă şi urâtă cum era, băieţii şi-au făcut treaba cu ea!". Şi când îi vezi că mor de grija ei, când îi vezi cum îi caută articolele ca pe sfintele moaşte, când îi vezi cum le tremură glăsciorul şi li se umezesc ochii de citesc ceva de prin ea, devii, fără să vrei, anticonstituţional. Iar atunci când băieţii mai şi joacă totul pe o carte folosind Constituţia pe post de şeptică, as, valet, jocker sau popa-prostu', cacelamaua este asigurată.
Faceţi cărţile, băieţi!

Canicula din mai

Temperaturi deosebit de ridicate în toată ţara, liber la ştranduri, parcuri şi păduri populate mai mult decât în orice alt week-end. Aşa a arătat România în ultimele zile.

În următoarele zile, spun meteorologii, se va produce o modificare atât în aspectul vremii, cât şi în regimul termic. Dacă şi astăzi va fi o zideosebit de caldă, cu valori termice caracteristice zilelor de vară, mâine vor fi înnorări în vestul ţării, ce se vor extinde spre est, cu ploi de scurtă durată, însoţite de intensificări de vânt, iar joi vom ajunge la temperaturi "normale", de 27-28 de grade.

Mercurul termometrelor a urcat cu 10 grade mai mult decât de obicei pentru această perioadă a anului. Valorile medii multianuale ale temperaturii maxime din luna mai se încadrează între 18°C şi 24°C. "Ultima perioadă de timp a fost o vreme cu adevărat «fierbinte», cu precădere în regiunile sudice, unde sâmbătă s-au atins 34°C la Giurgiu, 33°C la Bucureşti – Filaret, Călăraşi şi Turnu Măgurele, 32°C la Slobozia şi Focşani. Totuşi, astfel de valuri de căldură nu sunt chiar neobişnuite pentru luna mai", spune Teodora Cumpănaşu, şef al Centrului de prognoză în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

RECORDURI. Cea mai ridicată temperatură maximă a lunii mai s-a înregistrat la staţia Mărculeşti, în Bărăgan, în anul 1950, valoarea fiind de 40,8°C. Pe cele mai înalte creste montane, la Vf. Omu, cea mai ridicată temperatură lunară de 16,6°C s-a produs în 1986, în timp ce în zilele de 12 şi 13 mai 2007 nu s-au depăşit 7 grade. Printre anii cu temperaturile cele mai ridicate pot fi enumeraţi 1908, cu 35,6°C la Drobeta Turnu-Severin, 1925, cu 35,5°C la Iaşi şi 35°C la Arad, 1950, cu 36.6°C la Bucureşti Filaret, 36,2 °C la Galaţi, şi 34,6°C la Deva, 1969, cu 30,5°C la Miercurea-Ciuc, 36,9°C la Constanţa, şi 2003, cu 38°C consemnate în Bărăgan încă de la începutul lunii, în ziua de 3 mai. Asociate invaziilor de aer cald, în luna mai s-au înregistrat şi nopţi tropicale, una dintre cele mai calde nopţi fiind cea de 21 mai 1996, când la Constanţa temperatura minimă nocturnă a fost de 22,8°C, iar la Bucureşti Filaret, de 20,2°C. La Bucureşti, cele mai ridicate temperaturi din şirul de observaţii al staţiei meteorologice pentru zilele de 12 şi 13 mai au fost de 35,4°C respectiv 36,1°C.

Emigranţii încălzirii globale
Schimbările climatice se vor lăsa cu un miliard de emigranţi

Cel puţin un miliard de persoane, adică un locuitor al planetei din şapte, ar putea fi forţaţi să-şi părăsească locuinţele, în următorii 50 de ani, ca urmare a schimbărilor climatice.

Efectele schimbărilor climatice influenţează deja migraţia la nivel mondial, susţine un raport realizat de fundaţia Christian Aid. Documentul mai arată că în următorii 50 de ani peste un miliard de persoane şi-ar putea părăsi casele din cauza schimbărilor climatice. Raportul se bazează pe ultimele cifre prezentate în studiile oficiale al Naţiunilor Unite şi arată că viaţa ar putea deveni insuportabilă pentru om în zone ca Sahara, sudul Asiei şi Orientul Mijlociu.

MIGRAŢIE FORŢATĂ. Conform organizaţiei, lumea va suferi cea mai mai impresionantă migraţie forţată din istoria planetei. "Migraţia forţată este acum cea mai urgentă ameninţare care planează asupra statelor sărace", susţine John Davison, principalul autor al raportului. "Schimbarea climatică este cea mai amplă, cea mai înfricoşătoare şi cea mai mare necunoscută în această ecuaţie", mai spune Davison. În prezent, aproximativ 155 de milioane de persoane şi-au părăsit casele, ca urmare a războaielor, a dezastrelor naturale şi a dezvoltării anumitor proiecte. Cifra ar putea creşte până la un miliard, deoarece până la 850 de milioane de persoane riscă să rămână fără apă potabilă în zonele în care locuiesc.

ACŢIUNI RAPIDE. Autorii raportului sunt conştienţi că cifrele nu sunt certe. Cu toate acestea ei susţin necesitatea luării unor măsuri rapide. "Lipsa de cunoştinţe vaste în acest domeniu nu trebuie să conducă la neglijarea a ceea ce putem face acum pentru prevenirea strămutărilor şi la ajutorarea oamenilor care deja suferă", susţin autorii raportului. Totodată, "cea mai bună metodă de a reduce vulnerabilităţile oamenilor este de a reduce sărăcia globală", se mai arată în text.

Guvernele occidentale sunt conştiente de faptul că schimbările climatice sunt şi o problemă de securitate. Margaret Beckett, secretarul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, a ridicat deja această problemă în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, tema fiind dezbătută şi la nivelul Uniunii Europene.

Sorana si-a schimbat data logodnei

Fosta componenta a trupei ASIA, Sorana Mohamad, si-a reprogramat ceremonia religioasa de logodna cu iubitul ei, Alex, de pe 4 august pe 29 iulie. Bruneta a dorit pentru acest important eveniment din viata ei o rochie speciala, creata de Catalin Botezatu, in valoare de aproape 3.000 de euro. Probabil evenimentul va avea loc la Manastirea Plumbuita.

Eurovizion un spectacol pentru lesbiene

'S-a castigat cu piese pentru lesbiene'

Delegatia Romaniei la Eurovision a ajuns fara glorie in tara, pentru prima data in ultimii 3 ani. Baietii de la Todomondo au obtinut sambata seara doar locul 13, pozitie 'favorizata' si de greselile evidente ale organizatorilor. Intre timp, Europa de Vest, ramasa fara nici o finalista pentru anul viitor, a inceput sa fiarba. Occidentalii au contestat vehement modalitatea de organizare si notare, dupa ce nici o reprezentanta a lor nu s-a calificat in finala pentru anul viitor. Deja multe dintre ele iau in calcul posibilitatea retragerii.

Dupa esecul de sambata, Kamara, Vlad, Bogdan, Valer, Andrei si Ciro s-au dezlantuit. 'A fost vot geopolitic, fara nici un dubiu, s-a vazut ca nu a fost corect. Nu meritam primul loc, dar macar intre primii zece sa fi fost', spune Vlad. 'Nu vreau sa ma gandesc la sabotaj, dar s-au intamplat numai rele: povestea cu cameramanul care filma aiurea, fara decupaje pe scena, negativul prea incet. Cel putin asa s-a vazut la tv. Parca a fost prea mult. Eurovision a devenit un concurs unde nu primeaza muzica, ci orientarile sexuale ale concurentilor. Locul intai e un mesaj pentru lesbiene, iar cel de-al doilea pentru homosexuali. Sigur ca am fost nedreptatiti, dar pur si simplu nu ii intereseaza Romania. Ne-am dat sufletul pe scena', a adaugat acesta.

Irlanda, Olanda si Malta vor sa se retraga

Irlanda, Olanda si Malta se gandesc sa se retraga de la Eurovision dupa rezultatele dezastruoase obtinute. Publicatia suedeza 'Aftonbladet and Expressen' a anuntat ieri ca 'Eurovisionul a murit la Helsinki'. Italia si Monaco au renuntat deja sa participe la Eurovision.

"Pe scena de la Eurovision m-am simtit cel mai bine. Nu stiu ce sa spun de vreun sabotaj, dar in mod cert au fost multe nereguli. Cel mai important este ca am dat tot ce am putut. Am fost de nota 10, nu avem ce sa ne reprosam. Suntem mandri de noi. Din pacate, transmisia si cadrele nu au fost la inaltime. Ei nu au scuze". Bogdan Tascau (Mister M), compozitorul piesei 'Liubi, liubi, I love you'

Marija Serifovic, votata de minoritatile sexuale

Marija Serifovic a creat o adevarata controversa in Europa, din pricina orientarii sale sexuale, dupa ce a castigat concursul Eurovision 2007. Acest lucru i-a adus multe voturi din partea comunitatilor de homosexuali. Cu toate ca nu a recunoscut ca e lesbiana, prestatia reprezentantei Serbiei in concurs a dat de inteles acest lucru. Agentiile de media din intreaga lume sunt convinse de orientarile Marijei si spun ca si versurile melodiei acesteia sunt un fel de imn pentru lesbiene.

Ocupantul locului doi, Verka Serduchka, e si el catalogat de presa internationala drept un travestit.

Si despre Elena, una dintre componentele trupei Serebro din Rusia, ocupanta locului trei, se spune ca ar fi lesbiana.

Piesa Serbiei, plagiat?

Castigatoarea concursului Eurovision, Marija Serifovic, e acuzata de plagiat. Conform ziarelor din Anglia, cantecul 'Molitva' (Rugaciune), cu care cantareata din Serbia si-a adjudecat trofeul, ar fi copiat dupa o piesa albaneza interpretata de cantareata Soni Malaj, cu care aceasta a castigat anul trecut festivalul 'Top Fest' de la Tirana.

Formula 3 blocheaza Bucurestiul

Incepand de maine, timp de opt zile, circulatia rutiera in zona Casei Poporului va fi inchisa complet pentru Bucharest Challenge mai multe artere importante aflate in zona Palatului Parlamentului vor fi inchise incepand de maine si pana miercurea viitoare.

Pe timpul competitiei Bucharest Challenge, politistii ii sfatuiesc pe soferi sa aleaga rute ocolitoare. Vor fi blocate urmatoarele artere:

> Calea 13 Septembrie, intre Soseaua Pandurilor si Bulevardul Libertatii;

> strada Izvor in intregime;

> strada Dr. Staicovici, intre strada Izvor si strada Louis Pasteur;

> bulevardul Natiunile Unite, intre Splaiul Independentei si strada B.P. Hasdeu;

> strada B.P. Hasdeu, intre Splaiul Independetei si bulevardul Natiunile Unite;

> Bulevardul Libertatii, intre Splaiul Independetei si bulevardul Regina Maria;

> Bulevardul Unirii, intre Piata Constitutiei si bulevardul I.C. Bratianu;

> strada Uranus, intre Calea 13 Septembrie si Strada Sabinelor.

Soferii care vor avea nevoie sa traverseze aceasta zona a orasului in perioada competitiei vor putea alege doua trasee ocolitoare:

> Calea 13 Septembrie - soseaua Panduri - strada Dr. Reiner - Bulevardul Eroilor - Splaiul Independentei;

> Calea 13 Septembrie - bulevardul Tudor Vladimirescu - bulevardul George Cosbuc - bulevardul Regina Maria - bulevardul I.C. Bratianu.

Sfaturi

10 puncte de ocolire

In zona blocata, Politia Rutiera a stabilit si 10 puncte de deviere a circulatiei pe alte artere. Doua dintre acestea se vor afla pe Bulevardul Unirii, la intersectiile cu bulevardele I.C. Bratianu si Regina Maria, iar alte doua pe Bulevardul Libertatii, intersectiile cu Splaiul Independentei si bulevardul Regina Maria.

Celelalte sase puncte de deviere a circulatiei se vor afla in urmatoarele intersectii: Calea 13 Sepembrie - soseaua Panduri, Bulevardul Natiunile Unite - Pod Opereta, Splaiul Independentei - strada B.P. Hasdeu, Calea Rahovei - strada Uranus (catre Bulevardul Libertatii), strada Uranus - Strada Sabinelor (catre Calea 13 Septembrie), strada Dr. Staicovici - strada Dr. Pasteur (catre Podul Izvor).

Bucharest Challenge se va desfasura intre 18 si 20 mai si va cuprinde curse din calendarul FIA GT, FIA GT3 si Dacia Logan Cup. Piesa de rezistenta va fi o cursa British Formula 3, competitie in care si-au inceput cariera piloti celebri de Formula 1, cum ar fi Ayrton Senna sau Mikka Hakkinnen.

Toate aceste curse se vor desfasura pe un circuit amenajat in jurul Palatului Parlamentului, pe o lungime de 3,1 kilometri. Traseul: Bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - Piata Arsenalului (Hotel Marriott) - Podul Izvor - Bd. Natiunilor Unite

Pensia facultativa, plasament cu risc mediu

Administratorii nu pot investi in actiuni mai mult de 55% din fonduri.

Romanii care vor opta pentru o pensie facultativa se vor supune unui risc mediu. Fondurile de pensii care vor fi autorizate sa functioneze pe Pilonul III (facultative) vor putea plasa banii colectati de la populatie in instrumente cu risc mediu si scazut, din cauza limitarilor impuse de legislatie.

„Administratorii pot investi maximum 50% in actiuni si obligatiuni tranzactionate in UE si maximum 5% in fonduri de investitii care, la randul lor, investesc tot in actiuni. Aceasta inseamna ca investitia in actiuni este de maximum 55%, ceea ce se traduce printr-un risc mediu sau chiar mai scazut”, a explicat Mihail Ion, vicepresedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.

In consecinta, chiar si fondurile de pensii prezentate de administratori ca adresandu-se persoanelor cu un apetit de risc ridicat vor fi produse cu un risc mediu. Mai multi administratori au anuntat ca vor avea fonduri concepute pentru persoanele cu apetit de risc scazut, mediu sau ridicat.

Castiguri posibile in 2006

Ce randamente vor aduce banii plasati in fondurile de investitii este o intrebare la care nimeni nu poate raspunde. Mai mult, din motive lesne de inteles, administratorii de fonduri nu au voie sa indice randamentele pe care ar intentiona sa le obtina.

Fondurile care ar fi functionat anul trecut si ar fi investit 25% din contributii in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, iar restul banilor in depozite ar fi obtinut un randament brut de 10,75%, potrivit unei prezentari facute de Mihail Ion in cadrul seminarului „Pensiile private, Stat 2007”, organizat de Finmedia.

Fondurile care ar fi investit jumatate din banii stransi de la populatie in actiuni si restul in depozite ar fi obtinut un randament brut de 14,5%. Randamentele brute sunt cele din care nu sunt scazute comisioanele de administrare. Aceste valori au fost calculate prin utilizarea cresterii de 22% anticipata pentru indicele BET, respectiv cu o dobanda de 7% la depozite.

Aceste randamente sunt insa pur informative si nu ar fi reprezentat o garantie daca fondurile ar fi functionat in 2006. Un fond care face investitii pe piata de capital poate obtine randamente superioare indicelui luat drept referinta daca investeste mai multi bani in actiuni care inregistreaza cresteri mai mari.

In schimb, performantele fondurilor de pensii nu sunt judecate dupa randamentele obtinute de administratori intr-un singur an, ci dupa cele obtinute intr-o perioada lunga de timp.

Un alt factor important de care trebuie sa tina cont cei care doresc sa-si faca o imagine despre ce randamente vor obtine pentru banii varsati la fondurile de pensii este acela ca pe masura ce bursa autohtona se va maturiza, riscurile asumate de investitori vor fi mai mici, dar si randamentele vor fi mai reduse.

Traian Basescu la Realitatea TV

Până vineri, postul va dedica Referendumului o serie de ediţii speciale ale principalelor emisiuni

Traian Băsescu - în dezbatere cu Emil Hurezeanu şi Cristian Tudor Popescu
Realitatea Tv va transmite astăzi o ediţie specială consacrată emisiunilor electorale pe care le va difuza pe întreg parcursul săptămânii, cu preşedintele suspendat Traian Băsescu drept invitat. De la ora 20, postul va difuza în direct o emisiune în care Traian Băsescu se va afla faţă în faţă cu reputaţii jurnalişti Emil Hurezeanu şi Cristian Tudor Popescu.

Pe tot parcursul acestei săptămâni, Realitatea Tv transmite programe speciale, care vor da posibilitatea telespectatorilor să urmărească, pas cu pas, ultimele evenimente politice dinaintea votului popular de sâmbătă.

Sub titlul „Tu decizi”, postul transmite zilnic un jurnal de ştiri şi ediţii speciale dedicate campaniei electorale, dar şi o emisiune-maraton realizată în ziua alegerilor şi moderată de Răzvan Dumitrescu, Robert Turcescu, Corina Drăgotescu şi Andrei Gheorghe. Realitatea Tv va oferi telespectatorilor, imediat după închiderea urnelor, primele estimări ale rezultatului votului, estimări reieşite din sondajul realizat de Insomar şi Metromedia Transilvania, de-a lungul zilei, la ieşirea de la urne.

În cadrul campaniei „Tu decizi”, Realitatea Tv transmite până joi, în intervalul orar 17.15-17.45, un jurnal de campanie prezentat de Melania Medeleanu, în care reporterii secţiei politice, analişti şi sociologi vor dezbate mesajele electorale şi vor oferi imaginea comportamentului la vot al românilor la alte scrutinuri.

În fiecare seară, între orele 22 şi 0, Realitatea transmite un program dedicat ultimei săptămâni de campanie electorală, la care sunt invitaţi liderii partidelor parlamentare, jurnalişti, analişti politici, sociologi, experţi în imagine şi relaţii publice, personalităţi culturale. Participanţii vor dezbate, alături de gazdele emisiunii, Robert Turcescu, Corina Drăgotescu şi Andrei Gheorghe, principalele momente ale zilei, analizând discursul şi comportamentul personajelor-cheie.

Seria ediţiilor speciale care au în prim-plan campania electorală se va încheia vineri, 18 mai, la ora 20, cu o dezbatere despre ceea ce îşi doresc românii, în care se pune punct campaniei „Tu faci Realitatea”. Cu această ocazie se va lansa cartea cu acelaşi titlu, în care sunt adunate miile de mesaje pe care românii le-au scris pe panourile instalate de Realitatea Tv în Bucureşti şi în ţară, în patru săptămâni de campanie. Cartea va ajunge la politicienii români.

În ziua referendumului, Realitatea Tv a programat un maraton electoral, care va debuta la ora 6 şi se va sfârşi după miezul nopţii. Reporterii vor transmite ştiri de la secţiile de votare din ţară şi străinătate, de la sediul Biroului Electoral Central, de la sediile principalelor partide politice şi de la sediul de campanie al preşedintelui suspendat.

În cadrul emisiunii „Deschide lumea”, transmisă la 11.15, Realitatea Tv va prezenta poveştile unor români care şi-au decis soarta înăuntru sau dincolo de graniţe: „căpşunari”, oameni de afaceri din Top 300, personajele emisiunii „Supravieţuitorii” transmisă de Romantica, eroi de la „Reporterii Realităţii”, sportivi şi actori vor fi prezenţi în ziua Referendumului la „Deschide lumea”.

Comisia Europeana ne vrea binele

Comisia Europeană nu a dat „verde”pentru ştergerea datoriilor la 34 de companii de stat

Datoriile de circa 2 miliarde euro de la 34 de companii de stat nu au putut fi încă şterse - aşa cum a decis Guvernul la finele anului trecut - deoarece Comisia Europeană nu a dat până acum nici un răspuns în această direcţie. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că nu a primit încă un răspuns de la Comisia Europeană, însă ştergerea datoriilor acestor firme nu este o măsură populistă, ci vizează “repararea” unor măsuri greşite adoptate până în anul 2000. Totodată, Vosganian a anunţat că ministerul pe care îl conduce a finalizat proiectul strategiei energetice care va fi prezentat Guvernului, cel mai probabil, la jumătatea lunii iunie, după ce va fi discutat şi cu partidele politice, sindicatele şi patronatele.

Proiectul are prevederi pentru perioada 2007-2020, care coincid cu unele obiective ale Uniunii Europene în domenii ca protecţia mediului şi securitatea energetică, a precizat Varujan Vosganian. Acesta a precizat că sunt unele teme neclare în privinţa modului de organizare a producătorilor de energie, însă ministerul agreează menţinerea structurii actuale, respectiv termocentrale, hidrocentrale şi energie nucleară. Una dintre propunerile incluse în strategie vizează gruparea minelor din Valea Jiului cu Hidroelectrica şi Centrala de la Paroşeni. O altă variantă este combinarea producţiei în hidrocentrale cu alte unităţi de producţie în vederea organizării de noi complexuri energetice. De asemenea, strategia energetică va propune păstrarea producţiei de energie electrică pe bază de cărbune, dezvoltarea energiei produse din surse regenerabile şi dezvoltarea câtorva capacităţi hidroelectrice noi.

În privinţa Termoelectrica, există de asemenea mai multe variante. Una dintre aceste variante vizează combinarea unei unităţi a Termoelectrica cu minele din Valea Jiului şi termocentrala Mintia, pentru crearea unui complex energetic pe bază de huilă. O altă variantă presupune crearea unui alt complex energetic, compus din termocentrale aparţinând Termoelectrica. “Personal, nu cred că este o variantă bună, pentru că ar amâna restructurarea”, a spus Vosganian. Ministrul Finanţelor consideră că strategia trebuie aprobată de partide şi ulterior de Guvern, printr-o hotărâre, şi nu în Parlament. Strategia energetică a fost o temă de dezbatere în ultima perioadă, întrucât de prevederile sale depind privatizările producătorilor de energie deţinuţi de stat, în special complexurile energetice.

Vosganian vrea două miliarde de euro pentru complexurile energetice

Complexurile energetice Craiova, Rovinari şi Turceni riscă să fie închise, în lipsa unor investiţii de mediu în valoare de două miliarde de euro, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. “Dacă nu facem rost de două miliarde de euro sau nu venim cu alţi bani pentru investiţii de mediu la complexurile energetice, acestea riscă să se închidă”, a precizat Vosganian. Ministrul a amintit că cele trei complexuri asigură circa 30% din producţia naţională de electricitate. Şi preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat că cele trei unităţi vor fi privatizate, aceasta fiind singura soluţie pentru ca firmele să rămână în funcţiune.

Nuri de vânzare la mica publicitate

Din ultimele sondaje făcute printre tineri reiese că, în medie, fetele îşi încep viaţa sexuală la 13,5 ani, iar băieţii, la 14 ani. Cei care au relaţii stabile au spus că fac sex cel puţin de câteva ori pe săptămână şi chiar de două ori pe zi, uneori.

Nuri de vânzare la mica publicitate
Dupa ce bacauanca Monica Gabor l-a prins în mrejele ei de jună pe miliardarul de 50 de ani Irinel Columbeanu, elevele au luat de bună istoria fetei sărace, care se căsătoreşte cu un prinţ bogat. Posibilitatea de a agăţa miliardari din senin fiind destul de redusă, fetele au început să-şi ofere „serviciile”, la matrimoniale sau pe internet, domnilor distinşi, cu o situaţie materială bună, doar-doar îşi vor găsi alesul, mai mult sau mai puţin frumos, dar al cărui buzunar să fie plin de verzişori, euroi şi carduri pentru a trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. Bătrâneţile aleşilor inimii lor, pentru că ele vor fi tinere şi frumoase, când ei vor da ortul popii, iar nevinovatele vor rămâne cu ceva conturi prin bancă.

La rubricile de matrimoniale, atât studentele, cât şi „fragedele” eleve îşi etalează disponibilitatea, spunând că-i pot duce pe domni pe culmile plăcerii. „Studentă pasională, minionă, stilată, ofer satisfacţie garantată. DISCREŢIE MAXIMĂ. 0723...” sau „Studentă pasională, ofer masaj erotic domnilor distinşi. Ultracentral. 0723...” sau „Tânără studentă, anul 3, 21 ani, blondă, prestez servicii la domiciliul clientului, bărbaţi până în 30 de ani. Pentru detalii sunaţi la 0746..., zilnic”, sunt doar câteva dintre anunţurile fierbinţi ale tinerelor studente încinse de căldura de afară sau apropierea sesiunii din vară. Mai grav este că şi elevele au prins gustul banului (ca să nu spunem că au prins alte gusturi) şi garantează plăceri dumnezeieşti. „Elevă simpatică, ofer relaţii intime domnilor, foarte ieftin. Cu mine vei ajunge în rai!”. Anunţurile funcţionează în ambele sensuri, pentru că şi domnii caută cărniţă proaspătă de fetiţe. Astfel un „tânăr, 28 ani, situaţie materială bună” doreşte „relaţie discretă de lungă/scurtă durată cu elevă, preferabil 18 ani”. Oare tânărul o va învăţa pe eleva inocentă cum să aibă o situaţie materială bună, până împlineşte 28 de ani?

Aceste anunţuri pot fi însă şi ţepe pentru posibilii clienţi, deoarece pot fi anunţuri false date de „prietenii/prietenele”, care au dorit să le facă un bine. Exact aşa cum se întâmplă în wc-urile din şcoli, facultăţi sau cămine sau din locurile publice, unde putem citi anunţuri de genul: „Ofer plăcere garantat”, care însă sunt doar glume proaste. De vreme ce anunţurile citate de noi provin din presa centrală, este posibil să fie anunţuri reale de vânzare a propriului trup.

Cum ne protejam de canicula

Ministerul Sănătăţii Publice a făcut, luni, un apel către populaţie pentru ca, în zilele cu temperaturi ridicate, să respecte recomandările medicilor pentru a-şi proteja starea de sănătate.

Astfel, este necesar ca persoanele vârstnice, copiii şi bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, să evite deplasările în spaţiu liber şi frecventarea locurilor aglomerate.

În cazul expunerii la soare, trebuie obligatoriu să fie folosite mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale în culori deschise).

Pentru această perioadă, medicii recomandă creşterea consumului de lichide (2-4 litri pe zi) şi evitarea unei alimentaţii bogate în grăsimi. De asemenea, trebuie redus consumul de cafea şi de băuturi alcoolice.

Când temperaturile sunt ridicate, duşurile şi băile cu apă la temperatura pielii trebuie să fie frecvente.

În perioadele cele mai calde din zi nu trebuie făcut efort fizic susţinut. În agricultură, pe şantierele de construcţii, în halele industriale care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzătoare, activitatea se va desfăşura dimineaţa şi seara.

În acelaşi timp, trebuie să fie luate măsuri speciale de prevenire a riscurilor pentru sănătate la personalul care lucrează în sectoarele cu temperatură ridicată şi radiaţii calorice, cum sunt laminoarele la cald, furnalele sau cuptoarele.

Conform legii, angajatorii trebuie să modifice programul de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi să distribuie angajaţilor cantităţi suficiente de apă minerală.

O atenţie specială trebuie acordată copiilor, care nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare şi nici transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără climatizare.

Vârstnicii, în special cei cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, vor evita deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate.

Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, a solicitat, luni, tuturor autorităţilor de sănătate publică să ia, în aceste zile, primele măsuri – să colaboreze cu autorităţile locale şi să organizeze, acolo unde este necesar, puncte stradale pentru distribuirea apei către populaţie şi pentru asigurarea asistenţei medicale.

Boc il da afara pe Marinescu

Boc i-a închis uşa-n nas lui Marinescu-Bideu

Campania face victime în rândul demnitarilor PD. Ieri, preşedintele organizaţiei oamenilor de afaceri PD, senatorul Marius Marinescu, a primit o corecţie din partea conducerii partidului pentru că nu a respectat graficul apariţiilor la TV. El a fost dat afară de la şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) organizată pentru a dezbate situaţia acţiunilor pentru ultima săptămână de campanie electorală, deoarce a apărut la două emisiuni TV fără acordul conducerii.

Conform unor surse din partid, la începutul şedinţei BPN, Boc i-a spus lui Marinescu că îi interzice să participe la şedinţă, ceea ce ar reprezenta o “primă sancţiune” la adresa senatorului. „Destul de derutat, Marinescu a plecat din sală fără a mai spune ceva”, au relatat sursele. Preşedintele Emil Boc a recunoscut că Marinescu a fost exclus din şedinţă pentru că nu a respectat “disciplina de partid”.

“E vorba de o disciplină de partid, care se aplică şi în PD. Există o disciplină a apariţiilor TV în emisiunile pe care PD le are şi oricine trebuie să participe, în special în perioada campaniei electorale, potrivit graficului stabilit de staff-ul campaniei electorale”, a explicat iritat liderul democrat. (M.Ş.)

Traian Basescu si Gigi Becali

Traian Băsescu admite, în principiu, unirea cu Gigi Becali

Preşedintele Traian Băsescu nu respinge ideea includerii partidului lui Gigi Becali – PNG – în proiectul de formare a unei mari formaţiuni de centru-dreapta. Într-un interviu acordat, pe 11 mai, postului de radio Europa Liberă, Băsescu a fost întrebat despre îndemnul său privind consolidarea forţelor de dreapta şi dacă este loc şi pentru PNG în această construcţie. „Nu-mi amintesc aceste declaraţii. Dar ştiu, ca principiu, că forţele de dreapta din România trebuie să fie unite. Este, oricum, treaba liderilor de partide să decidă cum, dacă vor ca acest lucru să se întâmple. Cât despre mine, eu rămân un suporter puternic al ideii că forţele de dreapta trebuie să se alieze. Eu am fost printre susţinătorii Alianţei Dreptate şi Adevăr, ca premisă pentru unificarea forţelor de dreapta”, a răspuns şeful statului. Cu o zi înainte, la o reuniune a GDS, Băsescu pledase, răspunzând unei întrebări, pentru unificarea dintre PD, PLD şi PNŢCD într-un mare partid de centru-dreapta.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele PNG Gigi Becali şi-a declarat sprijinul pentru Băsescu, la referendumul din 19 mai, dar a promis să îl contracandideze la prezidenţialele din 2009. Becali a mai promis să nu îşi alieze partidul cu alte formaţiuni şi să participe singur la alegeri.

În acelaşi interviu, Traian Băsescu i-a dat dreptate Regelui Mihai, care ceruse adoptarea unei Constituţii europene pentru România: „Ca şef de stat, Regele Mihai înţelege foarte bine situaţia în care ne aflăm. Actuala Constituţie nu furnizează nici o soluţie pentru disputele între diferitele puteri ale statului”. Când a fost însă întrebat despre propunerea lui Dinu Patriciu privind reinstaurarea monarhiei în România, Băsescu a fost mult mai rezervat: „Sunt mai multe opţiuni. Va trebui să vedem ce vor într-adevăr românii”.

Preşedintele suspendat a fost chestionat şi în legătură cu aluziile pe care le-a făcut privind eventuala implicare a Rusiei în suspendarea sa de către Parlament. „Există o anumită presiune pentru relaţii privilegiate cu Federaţia Rusă şi nu mă opun acestui trend. Resping doar costurile eventuale ale unor astfel de relaţii. Întreaga mea politică externă s-a concentrat pe scoaterea României din zona gri. (...) Opţiunea mea a fost să fac o întoarcere de 180 de grade către Vest (...)”, a răspuns Traian Băsescu.

Viata de blogger

După Egipt, şi în Bahrein un blogger a fost chemat în faţa tribunalului

Mahmood Al Yousif, un om de afaceri din Bahrein şi proprietarul unui foarte popular blog în limba engleză Mahmood’s Den (www.mahmood.tv), a fost acuzat că l-ar fi calomniat pe pagina lui web pe ministrul Agriculturii. În consecinţă, a fost chemat în faţa instanţelor. Supranumit «The Blogfather», Al Yousif este cea mai cunoscută persoană în comunitatea bloggerilor din Bahrein, cel care a popularizat blogul în acest emirat. Nominalizat la Weblog Award, omul de afaceri recunoaşte că adesea critică situaţia politică şi socială din ţară. În prezentarea persoanei sale şi a blogului pe care l-a lansat el scrie. că, la început, intenţia lui a fost să facă schimb de informaţii în domeniul său de activitate – tehnologiile IT. Încetul cu încetul, acest profil îngust a fost depăşit. Postările pe blogul său cuprind prezentarea evenimentelor curente din Bahrein şi analiza situaţiei politice, sociale şi religioase din ţară. El s-a implicat şi concret în aceste probleme, lansând în 2006 campania «Bahraini Just», dedicată apropierii dintre suniţi şi şiiţi.

Demersul autorităţilor împotriva lui a urmat observaţiilor critice de pe blogul lui cu privire la comportamentul Ministerului Agriculturii şi al ministrului în timpul inundaţiilor de astă iarnă. Ele nu s-au mulţumit numai cu chemarea lui la tribunal, ci, printr-un ordin special, i s-a blocat şi blogul.

În februarie, Yousif a fost interogat timp de trei ore. Ca să nu se ajungă la proces, i s-a cerut să refacă materialul la adresa ministrului. Cu toate că s-a conformat, demersurile împotriva lui continuă, el a mai fost audiat recent, iar termenul fixat pentru prima înfăţişare a fost 8 mai.

În interviuri şi declaraţii date diferitelor organe de presă din străinătate, bloggerul a arătat că în ţara lui libertatea cuvântului este ameninţată. «Bahrein-ul este poate cea mai politizată societate din ţările din Golf. Indiciile din ultimele luni arată că există un efort concertat al guvernului de a înăbuşi libertatea cuvântului, chiar dacă în Constituţia ţării ea este apărată», şi-a afirmat Al Yousif opiniile într-un e-mail adresat cotidianului israelian «The Jerusalem Post»

El a dezvăluit că în ultimii doi ani, au fost daţi în judecată 13 ziarişti din Bahrein , iar acuzaţiile ce i se aduc sugerează că acum guvernul îşi îndreaptă atenţia către internet.

«După ce autorităţile au reuşit să ia măsuri împotriva presei scrise şi audiovizualului, încearcă acelaşi lucru pentru a reduce la tăcere criticile de pe internet. Dar nu-şi dau seama că nu există nici un « mare comutator roşu » pe care să apase şi să întrerupă internetul», relatează Yousif în mail-ul său.

El opinează că eforturile guvernului de a reduce libertatea presei au creat un sentiment de nelinişte a publicului în relaţiile cu regimul de stat. « Nemulţumirile faţă de conducerea statului sunt în creştere şi aceste metode de hărţuire reflectă faptul că autorităţile şi-au dat seama de acest lucru, spune el.

Yousif critică dur şi Occidentul, mai ales SUA, care închide ochii faţă de aceste încălcări ale drepturilor omului, de teama că dacă exercită presiuni asupra regimurilor arabe în vederea democratizării lor, aceasta ar duce la creşterea forţelor fundamentaliste islamice .

Blogosfera a sărit în apărarea lui, Yousif primind numeroase e-mail-uri şi postări pe alte bloguri în care i se susţine cauza. Nici el nu stă cu mâinile încrucişate. De curând a anunţat că va fi invitat la o emisune în direct la postul Al Jazeera, reluată şi de BBC în arabă , în care va prezenta situaţia din Bahrein a internauţilor. La această emisiune, afirmă el, va fi invitat şi judecătorul egiptean care se ocupă de cazul a 13 bloggeri egipteni cărora, de asemenea, li s-a intentat proces din cauza atitudinii lor critice la adresa regimului Mubarak.

Numeroase organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi-au manifestat sprijinul faţă de cazul său. Un protest vehement a fost redactat de Uniunea Ziariştilor din Bahrein , difuzat organelor de presă « clasice » şi postat şi pe site-ul Uniunii.

De vineri, vremea se răceşte pentru câteva zile

Canicula mai ţine până vineri, după care temperaturile ar putea reveni la normal. Ele se vor încadra între 15 şi 25 de grade, dar răcirea nu va dura decât câteva zile. “Toate aceste fenomene sunt specifice verii, care practic a început de săptămâna trecută. Până vineri, temperaturile vor fi anormal de ridicate pentru această perioadă. La sfârşitul săptămânii, sunt şanse de o schimbare esenţială a vremii. Odată cu pătrunderea unui aer din nordul continentului, vom avea parte chiar şi de o uşoară răcire, care însă nu va dura prea mult.

Temperaturile vor scădea de la 33 de grade la 19 grade şi nu vor fi mai mari de 25 de grade. În această perioadă, în care o masă de aer cald este înlocuită de una de aer rece, sunt posibile şi fenomene violente. Săptămâna viitoare, vremea va redeveni călduroasă, chiar caniculară, aspect care se va menţine şi în lunile iunie şi iulie. Perioadele în care temperaturile vor scădea vor fi de doar câteva zile“, ne-a declarat doamna Ortansa Jude, meteorolog în cadrul Agenţiei Naţionale de Meteorologie. Vara nu va fi doar extrem de călduroasă, ci şi secetoasă. Lipsa precipitaţiilor va face canicula aproape de nesuportat. Seceta va fi aproape cronică în partea de sud şi sud-est. Nu vor lipsi nici fenomenele extreme, cum ar fi vijelii, grindină sau căderi mari de apă într-un interval de timp foarte scurt. Aceste fenomene pot fi amplificate în funcţie de topografia locului.(M.M.)

5.14.2007

De astazi, primele credite in conditii relaxate

Avansul poate scadea pana la zero, iar rata poate ajunge la 65% din veniturile lunare pentru clientii cu venituri mari

Primele credite relaxate vor putea fi accesate incepand chiar de astazi la Alpha Bank, prima banca - si singura pana in acest moment - care a obtinut aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind normele interne de creditare. Costurile creditelor (dobanda, comisioane etc) raman nemodificate, principalele noutati vizand avansul minim obligatoriu si gradul de indatorare. Astfel, banca nu va mai solicita avansul minim obligatoriu de 25%, acesta fiind redus la 15% cu posibilitatea de diminuare spre zero, in anumite conditii. "De exemplu, in cazul unei proprietati a carei valoare este dubla fata de valoarea creditului, putem finanta si integral valoarea achizitiei", ne-a declarat Ion Stan, Director Coordonator Operatiuni in cadrul Alpha Bank.

In ce priveste gradul de indatorare, acesta creste pana la un maximum de 65%, in functie de clasa de risc si de venitul lunar al solicitantului sau al familiei acestuia. Nu se va tine cont de natura creditului, respectiv pentru nevoi personale (Alpha 4All, Alpha Open), de consum (Alpha Auto, Alpha Journey), sau de tip imobiliar ori ipotecar (Alpha Housing), precizeaza reprezentantii bancii. Aceasta inseamna ca rata lunara maxima pentru creditele contractate poate ajunge la 65% din venituri, cu 25% mai mult decat era permis pana la aprobarea noilor norme. Valoarea cheltuielilor lunare se stabileste ca un cos minim de consum lunar calculat in functie de numarul de persoane din gospodarie. Calculele bancii arata ca un client care doreste sa imprumute o anumita suma de bani printr-un credit de nevoi personale Alpha Open si are un venit net pe familie de 5.250 lei, se va putea indatora lunar (rata lunara maxima de plata) cu suma de 2.935 lei. Aceasta inseamna aproape dublu in comparatie cu o rata lunara maxima de 1.575 lei acceptata pana astazi.

Reprezentantii Alpha Bank spun ca exista si solutii pentru acei clienti care nu vor obtine scorul necesar sau nu sunt ajutati de istoricul de credit. "Nu consideram ca sunt clienti care pierd deoarece conditiile noastre prevad acceptarea codebitorilor, a garantiilor suplimentare, iar clientii isi vor stabili noi prioritati financiare", a precizat directorul de operatiuni al Alpha Bank.

In ceea ce priveste o eventuala avalansa de cereri, reprezentantii bancii spun ca nu cred ca vor exista probleme in acest sens, deoarece pe langa cele 77 de sedii existente in toata tara, pentru Bucuresti se poate apela la centrul de vanzari directe. "Clientii pot solicita si sa se deplaseze chiar si la sediul clientului pentru colectarea documentelor necesare", a conchis Ion Stan.

"Cosul minim lunar se deduce din veniturile lunare ale familiei, apoi se aplica gradul de indatorare. Profilurile de risc vor tine cont de istoricul activitatii de creditare a solicitantului de credit. De exemplu, o familie cu venituri de peste 1.500 euro poate sa se indatoreze cu maxim 65% din venitul disponibil, iar o familie cu un venit mai mic de 1.500 euro, cu 55%."

Sursa: Gandul.

Ministrul invatamantului nu stie sa numere

Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, habar nu are cate stele sunt pe steagul Uniunii Europene. Aflat intr-o vizita, la o scoala din Braila, in week-end, Adomnitei a vrut sa-i invete pe copiii de clasa a V-a cate stele sunt pe steagul UE.

Problema e ca domnia sa stia ca, in loc de 12, sunt 15. Elevii nu s-au dat batuti, chiar daca aveau de-a face cu ditamai ministrul si i-au si aratat, numarand pe harta, ca sunt 12 stele.

Ministrul nici nu a vrut sa auda: "Mai uitati-va pe un steag! Sunt 12!". Cand si-a dat seama de gafa pe care a facut-o, Cristian Adomnitei a dat vina, elegant si zambitor, pe consilierii de la Bucuresti."Am avut un material, il am si acum pe birou si mi-au scris (n.r. consilierii) ca sunt 15. Abia astept sa ajung la Bucuresti, sa am o discutie cu ei. O sa-i intreb cate stele sunt pe steagul UE si, daca spun 15, stati sa vedeti!", si-a umflat Adomnitei muschii de ministru, aruncand vina pe consilierii sai pentru lipsa cunostintelor sale de cultura generala.

Sursa: Gandul.

Seceta, o criza grava in agricultura

Seceta prelungita in Romania, cauzata in principal de iarna calduroasa si de temperaturile peste limitele normale inregistrate in ultima perioada. Sunt afectate 10 judete, iar autoritatile locale au cerut ca unele zone sa fie declarate calamitate, potrivit Romania Actualitati.

Numeroase fantani din intreaga tara au secat total. Si debitul Dunarii a scazut la mai putin de jumatate fata de cat ar trebui pentru o functionare normala la Portile de Fier. Cele mai afectate judete sunt Neamt, Bistrita-Nasaud, Teleorman, Dolj, Valcea, Arges, Tulcea, Constanta, Calarasi, Ialomita.

Efectele secetei, puse de meteorologi pe seama incalzirii globale, ar putea avea insa si alte efecte economice: importuri masive de cereale, scumpiri ale produselor agro-alimentare si, nu in ultimul rand, agricultura romaneasca ar putea pierde puncte importante in competitia de pe piata Uniunii Europene.

Producatorii agricoli sunt in alerta. Multi dintre ei au renuntat deja la culturile de grau si porumb, iar falimentul le bate la usa. Potrivit TVR, in multe zone, sistemele invechite de irigatii nu mai functioneaza.


Guvernul a alocat, in acest an, subventii de 80% din contravaloarea lucrarilor de irigatii, insa, in multe cazuri, aceste lucrari nu mai sunt posibile din cauza lipsei sistemelor de irigatii. Dupa 1989, acestea au fost furate, distruse sau dezafectate, in conditiile in care Romania are sapte milioane de hectare situate in zone cu risc de desertificare.

Sursa: HotNews.

Bucurestenii isi pot face buletin nou vineri si sambata

Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor din municipiul Bucuresti isi vor extinde in zilele de vineri 18.05.2007 si sambata 19.05.2007, intre orele 08.00-20.00 programul de lucru, pentru cei care solicita un nou act de identitate. Aceste lucru vine in sprijinul aducerii la referendum a cat mai multor votanti.

“Vrei sa iti exprimi votul la referendum? Verifica daca actul tau de identitate este in termenul de valabilitate, iar daca a expirat solicita un nou act de identitate la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor in a carui raza teritoriala domiciliezi !”, se arata intr-un comunicat transmis de Primaria Capitalei.

Pentru asigurarea conditiilor necesare exercitarii dreptului de vot de catre toti cetatenii si pentru rezolvarea solicitarilor acestora privind eliberarea actelor de identitate, programul de lucru al serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor din municipiul Bucuresti a fost extins in zilele de vineri 18.05.2007 si sambata 19.05.2007, intre orele 08.00-20.00.

Cartea de identitate se intocmeste si se elibereaza pe baza cererii scrise a persoanei si a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada numelui, starii civile, cetateniei romane si a domiciliului.


O noua carte de identitate - 7 lei

Costul producerii si eliberarii cartii de identitate este de 7 lei si se achita la ghiseele birourilor de evidenta a persoanelor din sectoarele 1, 3 si 6, unitatile C.E.C. in sectoarele 4 si 5 sau la oficiile postale, in sectorul 2.

Pentru eliberarea unui nou act de identitate ca urmare a expirarii termenului de valabilitate, cetatenii vor prezenta si un timbru fiscal in valoare de 1 leu, respectiv de 4 lei in cazul pierderii, furtului, deteriorarii sau distrugerii actului de identitate.

Atunci cand nu pot fi prezentate anumite documente (certificate de stare civila, dovezi cu privire la domiciliu, etc.), se va elibera carte de identitate provizorie, caz in care se vor depune si 3 fotografii ¾ cm si taxa de 1 leu, achitata in acelasi mod ca si in cazul cartilor de identitate.

Sursa: HotNews.

Primul targ de credite in capitala

In perioada 21-23 septembrie 2007, la Bucuresti va avea loc targul de credite “Credit EXPO 2007”. Evenimentul este organizat de agentiile de relatii publice si comunicare Plus Media si Creative Brand Communication.

“Credit EXPO 2007” si “CrediTALK 2007” prin organizarea targului si a conferintei “business-to-business” de profil, doresc sa prezinte modalitati si conditii.

Targul se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice. “Credit EXPO 2007” favorizeaza relatia directa dintre client si ofertant iar “CrediTALK 2007” doreste dezbaterea problemei instrumentelor de creditare, norme si conditii de finantare.

Participantii la acest eveniment se vor reuni pe 21 septembrie in cadrul unei conferinte.


Targul din perioada 21-23 septembrie reprezinta inceputul, urmand ca “CreditEXPO 2008” sa promoveze instrumentele financiare in Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta, Sibiu, iar in toamna 2008 va ajunge din nou la Bucuresti.

Sursa: HotNews.

Cauza ascunsa a incalzirii globale

In urmatoarele 24 de ore, defrisarile care au loc la nivel mondial vor fi responsabile de o poluare echivalenta cu aceea produsa de o flota de avioane ce ar transporta 8 milioane de persoane de la Londra la New York. Oprirea defrisarilor este cea mai simpla modalitate de a reduce procesul de incalzire globala, insa liderii mondiali par total indiferenti in fata masacrului padurilor si cauta solutii futuriste pentru a stopa emisiile de dioxid de carbon.

Masacrul padurilor tropicale este recunoscut ca fiind procesul care contribuie cel mai mult la procesul de incalzire a planetei. Taierea si arderea padurilor produc emisii de CO2 mult mai mari decat toate masinile si industria la un loc, procesul fiind devansat doar de cel producator de energie.

Cifrele avansate de ONU si estimarile facute de Raportul Stern arata ca taierea copacilor produce 25% din totalul gazelor cu efect de sera, in timp ce transporturile si industria sunt responsabile pentru “doar” 14%.

Stoparea defrisarilor - primul pas impotriva poluarii


Expertii care analizeaza schimbarile climatice spun ca nu e nevoie de inovatii tehnologice, ci doar de vointa politica prin care sa se stopeze defrisarile masive care au loc in special in Brazilia, Indonezia, Congo.

“Faptul ca tarile bogate se concentreaza pe gasirea de noi tehnologii si mai ales ca nu acorda nici un fel de stimulent tarilor sarace pentru a se opri defrisarile e ca si cum am pune caruta inaintea calului”, spune unul din specialistii citati de cotidianul britanic The Independent.

In topul poluatorilor - tari fara industrie

Indonezia a devenit al treilea cel mai mare poluator al lumii, la foarte mica distanta de Brazilia. Nici una din aceste doua tari nu are o industrie dezvoltata sau macar comparabila cu cea a statelor din Uniunea Europeana, India sau Rusia, si totusi sunt cele mai poluante dupa Statele Unite si China.

Trasatura comuna acestor doua tari este existenta padurilor tropicale. Taiata si incendiata zilnic. Dara de fum e permanenta si poate fi usor vizibila din satelit.

Potrivit ultimilor cifre auditate, peste 2 miliarde de tone de dioxid de carbon sunt emise anual ca urmare a defrisarilor. Suprafata distrusa an de an este echivalenta cu aceea a Angliei, Scotiei si Tarii Galilor la un loc. Insa raul cel mare e pe cale sa se produca.

Daca vor fi defrisate si ele, padurile existente in acest moment ar putea elibera in atmosfera 1000 de miliarde de tone de CO2, sau dublul cantitatii existente la acest moment in atmosfera.

“Daca pierdem padurile, pierdem iremediabil batalia cu incalzirea globala”, spune un oficial din cadrul Global Carbon Group.

Padurile nu au fost incluse initial in precederile Protocolului de la Kyoto si nici in calculele facute pe piata de tranzactionare a emisiilor poluante, si asta in ciuda importantei covarsitoare pe care o au.

Cererea internationala a facut ca agricultura intensiva, comertul cu lemn si dezvoltarea fermelor sunt principale cauze ale defrisarilor.

Expertii in problema padurilor si o serie de politicieni s-au intalnit in aceasta saptamana la Bonn, in Germania, pentru a gasi o modalitate de a include aceasta problema pe agenda Organizatiei Natiunilor Unite, ai carei reprezentanti se vor intalni in acest an la Bali, in Indonezia.

Spre exemplu, Papua Noua Guinee, una din cele mai sarace tari din lume, spune ca daca nu este sustinuta material nu va avea de ales si va trebui sa continue sa-si masacreze padurile.

Jumatate din viata pe Tera, concentrata in padurile tropicale

50% din viata de pe pamant e concentrata in padurile tropicale, care ocupa doar 7% din suprafata globului. Ele sunt principalele responsabile pentru ploi si actioneaza ca un termostat, fiind capabile sa regleze temperaturile.

Totodata, padurile tropicale sunt casa a aproximativ 1.6 miliarde de persoane, cele mai sarace din lume, dependente aproape total de ceea ce le ofera natura.

“Intr-o lume care incearca permanent sa-si asigure securitatea alimentara si energetica, doua domenii de unde se pot scoate bani buni, padurea va fi permanent prima lovita pentru ca o padure in picioare nu aduce nici un profit”, spune Hylton Philipson, de la Rainforest Concern.

Sursa: Hotnews.

Declaratiile de venit

15 mai, ultima zi pentru depunerea declaratiilor de venit. In zilele urmatoare incep amenzile!

Interes scazut pentru depunerea declaratiilor de venit. Cu doar o zi inainte de termenul final, in multe din orase se inregistreaza o situatie dezastruoasa: foarte putine persoane si-au depus declaratiile de venit. Reamintim ca data de 15 mai este ultima zi cand mai pot fi depuse declaratiile privind veniturile obtinute de persoanele fizice in cursul anului 2006.

15 Mai - ultima zi

Maine, 15 mai, este ultima zi pentru depunerea declaratiilor de venit referitor la veniturile obtinute de fiecare persoane fizica in cursul anului 2006. In functie de tipul acestor venituri, exista mai multe formulare.

De exemplu, formularul 200 trebuie completat de cei care au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor din transferul titlurilor de valoare si din activitati agricole determinate in sistem real. Pentru persoanele fizice care obtin venituri din strainatate, dar au domiciliul in tara, este necesar formularul 201.


Pentru veniturile obtinute numai din salarii, se compelteaza doar formularul 230. In cazul in care veniturile au provenit din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit si ati avut cheltuieli cu burse private, atunci completati 231.

Doi la suta

Fiecare persoana fizica poate decide cui poate directiona doi la suta din impozitul anual. Trebuie spus ca putem acorda acest procent de 2% din impozit (atentie, nu este vorba de un impozit nou, ci de o parte din impozitul pe care oricum il platim) pentru sponsorizararea unei organizatii non-profit (biserica, asociatie filantropica, etc.).

Situatie dezastruoasa la nivelul tarii

Un lucru trebuie precizat din start: am comparat datele finale din 2006 cu date din acest an, dar care nu sunt finale. Datele finale din 2006 cuprind numarul de declaratii primite si dupa ce au fost aplicate amenzi, adica dupa expirarea termenului limita. In momentul in care tot acest proces se va finaliza, HotNews va prezenta datele complete.

Totusi, in multe orase, discrepantele sunt extrem de mari, chiar daca este vorba despre o raportare intre date finale si date intermediare.

Dar sa vedem care este situatia. Cateva exemple sunt mai mult decat lamuritoare: pana vineri, in judetul Timis, au depus declaratiile 6300 de persoane dintr-un numar de 25.000. In Harghita, circa o treime din declaratii (pana astazi, luni 14 mai).

In Galati, tot pana vineri, au fost inregistrate 40% de declaratii de venit dintr-un total de 18.800 de persoane. In schimb, cifrele finale de anul trecut arata astfel: au depus aceste declaratii 95% dintr-un volum de 18.000 de persoane fizice. In Iasi, aceste cifre au ramas aproximativ constante in raport cu cele finale de anul trecut: 40% din circa 16.000 de persoane - anul trecut.

In acest an, tot 40%, dar dintr-un volum total putin mai scazut: 15.000 de persoane fizice. O situatie similara se petrece la Arad. In acest an, procentul de depunere este, pana acum, de 60% din 17500, anul trecut a fost, in total, 60% din 18.000.

Clujul in top

Clujul vine din nou cu o diferenta mare: au completat declaratiile doar 5.000 de persoane din 35.000. Adica nici 15%. Anul trecut, in Cluj, cifrele finale aratau asa: circa 25.000 din 31.000.

Intr-adevar, cifrele pe anul trecut sunt cele finale, iar la calculele din acest an nu au fost luate in considerare declaratiile trimise prin plic si care nu au ajuns la Administratia Fiscala cu cateva zile inainte de termenul final.

Insa, potrivit mai multor reprezentanti locali ai organelor fiscale, procentul celor care trimit declaratiile prin plicuri este mult mai scazut decat numarul celor care vin efectiv la ghiseu.

Alte exemple - pe scurt

Alte exemple de acest gen: Buzau - 6781 de declaratii din 9546, Braila - 4362 din 9391, Alba - 3285 din 8612 (in 2006 situatia finala a fost foarte buna: 8443 din 8563), Brasov - 7031 din 20506 (anul trecut, stiautia finala a fost: 18900 din 20160), Botosani - 4865 din 8265 (anul trecut, situatia finala a fost: 8600 din 8900).

Explicatii probabile

Sa mergem mai departe. Cum se explica aceasta situatie? Neoficial, mai multi angajati din Administratiile fiscale teritoriale ne-au precizat ca o explicatie a acestei situatii ar putea fi faptul ca plicurile au ajuns mult mai tarziu la destinatari.

Reamintim ca cei cu activitati independente, cei care obtin venituri din chirii, cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau comerciantii trebuiau sa primeasca declaratiile de venit prin posta pana la sfarsitul lunii aprilie. Ei puteau sa le trimita tot prin posta sau le puteau depune la organele fiscale locale.

Totusi, in multe orase, ele nu au ajuns decat saptamana trecuta, ceea ce reducea timpul, si asa scurt, de a le completa si depune la organele in cauza.

Perioada de gratie

La fel, mai multi functionari de la autoritatile fiscale ne-au precizat, neoficial, ca ii vor mai ierta de amenzi pe cei care vin sa depuna declaratiile pana la sfarsitul acestei saptamani. Prin urmare, in unele orase, cei care intarzie putin ar putea scapa de amenda. Potrivit legii, amenzile sunt intre 10 si 100 lei.

Ce urmeaza?

Din 24 mai, organele fiscale vor incepe sa trimita notificari celor care nu au depus declaratiile de venit. Notificari prin care li se aduce la cunostinta - din nou - ca trebuie sa completeze aceste fise fiscale. Insa acest lucru nu-i scapa de amenzi. Chiar daca vor completa declaratiile de venit, ei tot vor fi amendati pentru ca au intarziat.

Aceasta perioada de trimitere a notificarilor va dura pana pe 14 iunie. Urmatoarea etapa este trimiterea directa a amenzilor acasa, etapa care va incepe la 15 zile dupa aceasta data de 14 iunie.

Sursa: Hotnews.

5.13.2007

Romania, doar locul 13 la Eurovision

Eurovision Todomondo Romanii nostrii s-au clasat din pacate pe locul 13 la Eurovision. Melodia celor de la Todomondo nu a impresionat si de aceea nu a primit voturile europenilor. Prestatia lor a fost una acceptabila in comparatiei cu alti competitori, cum ar fi Irlanda, Marea Britanie, etc.

Castigatorul trofeului Eurovision este Serbia, prin reprezentatnta sa Marija Serifovici care a interpretat melodiei Molitva (traducere "rugaciune"). Mie mi-a placut mult aceasta melodie si chiar ma gandeam in timpul spectacolului ca va iesi pe primele locuri. Desi interpreta principala nu este chiar prezentabila, a fost foarte bine sustinuta de niste femei bune rau, care au compensat. Marija cu vocea, fetele cu imaginea.
Castigatoarea din Serbia la Eurovision, Marija Serifovic
In schimb, cei din Ukraina (locul 2) nu mi-au placut deloc desi au avut un show foarte special, dar deh...fiecare cu gusturile sale.

Totusi intr-un fel e bine ca ai nostri s-au clasat pe 13, spre deosebire de Irlanda sau Marea Britanie careocupa primele doua locuri din coada...

Clasament final la Eurovision 2007:

Clasament final Eurovision 2007
Sursa: Dalevietii.

Cea mai 'nervoasa' tornada a ucis 695 de oameni

Modificarile climei au dus la aparitia si pe teritoriul tarii noastre a unor fenomene meteorologice nespecifice, tornadele. Dar spre deosebire de furtunile puternice abatute asupra Romaniei de-a lungul istoriei, adevaratele tornade au adunat mii de victime in toata lumea.
Libertatea Tornada
Furia naturii dezlantuite lasa in urma pagube uriase.

Schimbarile climatice din ultimii ani au dus la aparitia unor fenomene meteorologice extreme, neobisnuite pentru tara noastra. Un fenomen de acest gen ar fi tornadele, care sunt de intensitate mica. Ultima vijelie de tip tornada a avut loc chiar in urma cu o saptamana, in localitatea Borod, din judetul Bihor. In doar cateva minute, zeci de copaci au fost smulsi din radacini, cateva case au fost distruse, iar o remorca de trei tone a fost aruncata la o distanta de o suta de metri.

Chiar daca pagubele sunt semnificative, pe langa cele mai puternice tornade care au avut loc de-a lungul timpului, cea de la Borod pare o simpla furtuna.

Pe 18 martie 1925 a avut loc cea mai devastatoare tornada din istorie. A durat peste 200 de minute si a strabatut trei state americane: Missouri, Illinois si Indiana. A distrus orase intregi si a facut peste 695 de morti si aproximativ 13.000 de raniti, in timp ce valoarea totala a pagubelor s-a ridicat la 16,5 miliarde de dolari.
Aceasta tornada violenta a ramas in istorie cu denumirea de 'Tri-State Tornado' si a ridicat multe semne de intrebare specialistilor, pentru ca nu au putut sa isi dea seama daca a fost o singura tornada continua sau 'o tornada familie'. A maturat totul in jurul ei cu o viteza ce a alternat intre 100 si 117km/h.

Tornada Palm Sunday
Tornada de la 11 aprilie 1965, din statul american Illinois, e singura care s-a apropiat ca intensitate de cea de la 18 martie 1925

Tornada Oklahoma
Tornada din statul american Oklahoma s-a format in luna mai 1999 dintr-o serie de 66 de vartejuri de vant de diferite intensitati

Alte "ucigase" de pe mapamond

5-6 aprilie 1936. Tornada Tupelo-Gainsville. Tupelo-Gainsville a fost o rafala formata din 17 tornade, nascute practic una dintr-alta. Cu o durata totala de 16 ore, a distrus hectare intregi de culturi agricole si a lasat in urma peste 436 de victime.

11 aprilie 1965. Tornada Palm Sunday. Nascuta parca din lacul Crystal, din statul american Illinois, tornada Palm Sunday a trecut granita in statul Indiana si timp de peste 11 ore a maturat tot ce i-a stat in cale. Numarul mortilor s-a ridicat la 271, iar al persoanelor ranite la peste 1.500.

14 iunie 1990. Tornada Southern Philippines. Tornadele nu sunt deloc straine zonei Insulelor Filipine, aproape in fiecare an manifestarile puternice ale vantului transformandu-se in fenomene distrugatoare. Tornada din 1990 s-a lasat cu pagube majore si cu peste 30 de morti.

3-6 mai 1999. Tornada Oklahoma. Tornada Oklahoma a constat intr-o serie de 66 de tornade de diferite intensitati, nascute practic una dintr-alta, care au durat trei zile. Au distrus hectare intregi de culturi agricole, cladiri si au lasat in urma peste 66 de morti.

Si Romania se confrunta cu astfel de probleme

Nici Romania nu a scapat de furia naturii, insa aceste fenomene sunt de o intensitate mai mica fata de cele din SUA. Ultima tornada care a lovit Romania a avut loc saptamana asta, in judetul Bihor. Localnicii au vazut, cuprinsi de panica, cum vijelia smulgea acoperisurile caselor si rupea copacii din radacini. Cu o situatie similara s-au confruntat la 12 august 2002 si locuitorii localitatii Facaeni, judetul Ialomita.

Articol de: Tonca Oana

Sursa: Libertatea

Despre Revista Presei Azi

Blogul Revista Presei Azi prezinta cele mai importante stiri din presa romaneasca si internationala, necenzurate si nealterate.

Ziare, bloguri, reviste, televiziuni, toate informatiile importante le gasesti la Revista Presei Azi. Comenteaza, citeste si da mai departe...

Revista Presei Azi va ofera esentialul evenimentelor din fiecare zi, pentru ca voi sa fiti informati.

Voi prezenta stirile asa cum sunt si va voi oferi prilejul sa va spuneti parerea legata de ele.

Va multumesc pentru faptul ca sunteti alaturi de Blogul Revista Presei Azi si sper sa reveniti cat mai des.