5.13.2007

Cea mai 'nervoasa' tornada a ucis 695 de oameni

Modificarile climei au dus la aparitia si pe teritoriul tarii noastre a unor fenomene meteorologice nespecifice, tornadele. Dar spre deosebire de furtunile puternice abatute asupra Romaniei de-a lungul istoriei, adevaratele tornade au adunat mii de victime in toata lumea.
Libertatea Tornada
Furia naturii dezlantuite lasa in urma pagube uriase.

Schimbarile climatice din ultimii ani au dus la aparitia unor fenomene meteorologice extreme, neobisnuite pentru tara noastra. Un fenomen de acest gen ar fi tornadele, care sunt de intensitate mica. Ultima vijelie de tip tornada a avut loc chiar in urma cu o saptamana, in localitatea Borod, din judetul Bihor. In doar cateva minute, zeci de copaci au fost smulsi din radacini, cateva case au fost distruse, iar o remorca de trei tone a fost aruncata la o distanta de o suta de metri.

Chiar daca pagubele sunt semnificative, pe langa cele mai puternice tornade care au avut loc de-a lungul timpului, cea de la Borod pare o simpla furtuna.

Pe 18 martie 1925 a avut loc cea mai devastatoare tornada din istorie. A durat peste 200 de minute si a strabatut trei state americane: Missouri, Illinois si Indiana. A distrus orase intregi si a facut peste 695 de morti si aproximativ 13.000 de raniti, in timp ce valoarea totala a pagubelor s-a ridicat la 16,5 miliarde de dolari.
Aceasta tornada violenta a ramas in istorie cu denumirea de 'Tri-State Tornado' si a ridicat multe semne de intrebare specialistilor, pentru ca nu au putut sa isi dea seama daca a fost o singura tornada continua sau 'o tornada familie'. A maturat totul in jurul ei cu o viteza ce a alternat intre 100 si 117km/h.

Tornada Palm Sunday
Tornada de la 11 aprilie 1965, din statul american Illinois, e singura care s-a apropiat ca intensitate de cea de la 18 martie 1925

Tornada Oklahoma
Tornada din statul american Oklahoma s-a format in luna mai 1999 dintr-o serie de 66 de vartejuri de vant de diferite intensitati

Alte "ucigase" de pe mapamond

5-6 aprilie 1936. Tornada Tupelo-Gainsville. Tupelo-Gainsville a fost o rafala formata din 17 tornade, nascute practic una dintr-alta. Cu o durata totala de 16 ore, a distrus hectare intregi de culturi agricole si a lasat in urma peste 436 de victime.

11 aprilie 1965. Tornada Palm Sunday. Nascuta parca din lacul Crystal, din statul american Illinois, tornada Palm Sunday a trecut granita in statul Indiana si timp de peste 11 ore a maturat tot ce i-a stat in cale. Numarul mortilor s-a ridicat la 271, iar al persoanelor ranite la peste 1.500.

14 iunie 1990. Tornada Southern Philippines. Tornadele nu sunt deloc straine zonei Insulelor Filipine, aproape in fiecare an manifestarile puternice ale vantului transformandu-se in fenomene distrugatoare. Tornada din 1990 s-a lasat cu pagube majore si cu peste 30 de morti.

3-6 mai 1999. Tornada Oklahoma. Tornada Oklahoma a constat intr-o serie de 66 de tornade de diferite intensitati, nascute practic una dintr-alta, care au durat trei zile. Au distrus hectare intregi de culturi agricole, cladiri si au lasat in urma peste 66 de morti.

Si Romania se confrunta cu astfel de probleme

Nici Romania nu a scapat de furia naturii, insa aceste fenomene sunt de o intensitate mai mica fata de cele din SUA. Ultima tornada care a lovit Romania a avut loc saptamana asta, in judetul Bihor. Localnicii au vazut, cuprinsi de panica, cum vijelia smulgea acoperisurile caselor si rupea copacii din radacini. Cu o situatie similara s-au confruntat la 12 august 2002 si locuitorii localitatii Facaeni, judetul Ialomita.

Articol de: Tonca Oana

Sursa: Libertatea

Niciun comentariu: