Administratorii nu pot investi in actiuni mai mult de 55% din fonduri.
Romanii care vor opta pentru o pensie facultativa se vor supune unui risc mediu. Fondurile de pensii care vor fi autorizate sa functioneze pe Pilonul III (facultative) vor putea plasa banii colectati de la populatie in instrumente cu risc mediu si scazut, din cauza limitarilor impuse de legislatie.
„Administratorii pot investi maximum 50% in actiuni si obligatiuni tranzactionate in UE si maximum 5% in fonduri de investitii care, la randul lor, investesc tot in actiuni. Aceasta inseamna ca investitia in actiuni este de maximum 55%, ceea ce se traduce printr-un risc mediu sau chiar mai scazut”, a explicat Mihail Ion, vicepresedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.
In consecinta, chiar si fondurile de pensii prezentate de administratori ca adresandu-se persoanelor cu un apetit de risc ridicat vor fi produse cu un risc mediu. Mai multi administratori au anuntat ca vor avea fonduri concepute pentru persoanele cu apetit de risc scazut, mediu sau ridicat.
Castiguri posibile in 2006
Ce randamente vor aduce banii plasati in fondurile de investitii este o intrebare la care nimeni nu poate raspunde. Mai mult, din motive lesne de inteles, administratorii de fonduri nu au voie sa indice randamentele pe care ar intentiona sa le obtina.
Fondurile care ar fi functionat anul trecut si ar fi investit 25% din contributii in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, iar restul banilor in depozite ar fi obtinut un randament brut de 10,75%, potrivit unei prezentari facute de Mihail Ion in cadrul seminarului „Pensiile private, Stat 2007”, organizat de Finmedia.
Fondurile care ar fi investit jumatate din banii stransi de la populatie in actiuni si restul in depozite ar fi obtinut un randament brut de 14,5%. Randamentele brute sunt cele din care nu sunt scazute comisioanele de administrare. Aceste valori au fost calculate prin utilizarea cresterii de 22% anticipata pentru indicele BET, respectiv cu o dobanda de 7% la depozite.
Aceste randamente sunt insa pur informative si nu ar fi reprezentat o garantie daca fondurile ar fi functionat in 2006. Un fond care face investitii pe piata de capital poate obtine randamente superioare indicelui luat drept referinta daca investeste mai multi bani in actiuni care inregistreaza cresteri mai mari.
In schimb, performantele fondurilor de pensii nu sunt judecate dupa randamentele obtinute de administratori intr-un singur an, ci dupa cele obtinute intr-o perioada lunga de timp.
Un alt factor important de care trebuie sa tina cont cei care doresc sa-si faca o imagine despre ce randamente vor obtine pentru banii varsati la fondurile de pensii este acela ca pe masura ce bursa autohtona se va maturiza, riscurile asumate de investitori vor fi mai mici, dar si randamentele vor fi mai reduse.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu