Ministerul Sănătăţii Publice a făcut, luni, un apel către populaţie pentru ca, în zilele cu temperaturi ridicate, să respecte recomandările medicilor pentru a-şi proteja starea de sănătate.
Astfel, este necesar ca persoanele vârstnice, copiii şi bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, să evite deplasările în spaţiu liber şi frecventarea locurilor aglomerate.
În cazul expunerii la soare, trebuie obligatoriu să fie folosite mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale în culori deschise).
Pentru această perioadă, medicii recomandă creşterea consumului de lichide (2-4 litri pe zi) şi evitarea unei alimentaţii bogate în grăsimi. De asemenea, trebuie redus consumul de cafea şi de băuturi alcoolice.
Când temperaturile sunt ridicate, duşurile şi băile cu apă la temperatura pielii trebuie să fie frecvente.
În perioadele cele mai calde din zi nu trebuie făcut efort fizic susţinut. În agricultură, pe şantierele de construcţii, în halele industriale care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzătoare, activitatea se va desfăşura dimineaţa şi seara.
În acelaşi timp, trebuie să fie luate măsuri speciale de prevenire a riscurilor pentru sănătate la personalul care lucrează în sectoarele cu temperatură ridicată şi radiaţii calorice, cum sunt laminoarele la cald, furnalele sau cuptoarele.
Conform legii, angajatorii trebuie să modifice programul de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi să distribuie angajaţilor cantităţi suficiente de apă minerală.
O atenţie specială trebuie acordată copiilor, care nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare şi nici transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără climatizare.
Vârstnicii, în special cei cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, vor evita deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate.
Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, a solicitat, luni, tuturor autorităţilor de sănătate publică să ia, în aceste zile, primele măsuri – să colaboreze cu autorităţile locale şi să organizeze, acolo unde este necesar, puncte stradale pentru distribuirea apei către populaţie şi pentru asigurarea asistenţei medicale.
5.15.2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu