5.15.2007

Traian Basescu si Gigi Becali

Traian Băsescu admite, în principiu, unirea cu Gigi Becali

Preşedintele Traian Băsescu nu respinge ideea includerii partidului lui Gigi Becali – PNG – în proiectul de formare a unei mari formaţiuni de centru-dreapta. Într-un interviu acordat, pe 11 mai, postului de radio Europa Liberă, Băsescu a fost întrebat despre îndemnul său privind consolidarea forţelor de dreapta şi dacă este loc şi pentru PNG în această construcţie. „Nu-mi amintesc aceste declaraţii. Dar ştiu, ca principiu, că forţele de dreapta din România trebuie să fie unite. Este, oricum, treaba liderilor de partide să decidă cum, dacă vor ca acest lucru să se întâmple. Cât despre mine, eu rămân un suporter puternic al ideii că forţele de dreapta trebuie să se alieze. Eu am fost printre susţinătorii Alianţei Dreptate şi Adevăr, ca premisă pentru unificarea forţelor de dreapta”, a răspuns şeful statului. Cu o zi înainte, la o reuniune a GDS, Băsescu pledase, răspunzând unei întrebări, pentru unificarea dintre PD, PLD şi PNŢCD într-un mare partid de centru-dreapta.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele PNG Gigi Becali şi-a declarat sprijinul pentru Băsescu, la referendumul din 19 mai, dar a promis să îl contracandideze la prezidenţialele din 2009. Becali a mai promis să nu îşi alieze partidul cu alte formaţiuni şi să participe singur la alegeri.

În acelaşi interviu, Traian Băsescu i-a dat dreptate Regelui Mihai, care ceruse adoptarea unei Constituţii europene pentru România: „Ca şef de stat, Regele Mihai înţelege foarte bine situaţia în care ne aflăm. Actuala Constituţie nu furnizează nici o soluţie pentru disputele între diferitele puteri ale statului”. Când a fost însă întrebat despre propunerea lui Dinu Patriciu privind reinstaurarea monarhiei în România, Băsescu a fost mult mai rezervat: „Sunt mai multe opţiuni. Va trebui să vedem ce vor într-adevăr românii”.

Preşedintele suspendat a fost chestionat şi în legătură cu aluziile pe care le-a făcut privind eventuala implicare a Rusiei în suspendarea sa de către Parlament. „Există o anumită presiune pentru relaţii privilegiate cu Federaţia Rusă şi nu mă opun acestui trend. Resping doar costurile eventuale ale unor astfel de relaţii. Întreaga mea politică externă s-a concentrat pe scoaterea României din zona gri. (...) Opţiunea mea a fost să fac o întoarcere de 180 de grade către Vest (...)”, a răspuns Traian Băsescu.

Niciun comentariu: