După Egipt, şi în Bahrein un blogger a fost chemat în faţa tribunalului
Mahmood Al Yousif, un om de afaceri din Bahrein şi proprietarul unui foarte popular blog în limba engleză Mahmood’s Den (www.mahmood.tv), a fost acuzat că l-ar fi calomniat pe pagina lui web pe ministrul Agriculturii. În consecinţă, a fost chemat în faţa instanţelor. Supranumit «The Blogfather», Al Yousif este cea mai cunoscută persoană în comunitatea bloggerilor din Bahrein, cel care a popularizat blogul în acest emirat. Nominalizat la Weblog Award, omul de afaceri recunoaşte că adesea critică situaţia politică şi socială din ţară. În prezentarea persoanei sale şi a blogului pe care l-a lansat el scrie. că, la început, intenţia lui a fost să facă schimb de informaţii în domeniul său de activitate – tehnologiile IT. Încetul cu încetul, acest profil îngust a fost depăşit. Postările pe blogul său cuprind prezentarea evenimentelor curente din Bahrein şi analiza situaţiei politice, sociale şi religioase din ţară. El s-a implicat şi concret în aceste probleme, lansând în 2006 campania «Bahraini Just», dedicată apropierii dintre suniţi şi şiiţi.
Demersul autorităţilor împotriva lui a urmat observaţiilor critice de pe blogul lui cu privire la comportamentul Ministerului Agriculturii şi al ministrului în timpul inundaţiilor de astă iarnă. Ele nu s-au mulţumit numai cu chemarea lui la tribunal, ci, printr-un ordin special, i s-a blocat şi blogul.
În februarie, Yousif a fost interogat timp de trei ore. Ca să nu se ajungă la proces, i s-a cerut să refacă materialul la adresa ministrului. Cu toate că s-a conformat, demersurile împotriva lui continuă, el a mai fost audiat recent, iar termenul fixat pentru prima înfăţişare a fost 8 mai.
În interviuri şi declaraţii date diferitelor organe de presă din străinătate, bloggerul a arătat că în ţara lui libertatea cuvântului este ameninţată. «Bahrein-ul este poate cea mai politizată societate din ţările din Golf. Indiciile din ultimele luni arată că există un efort concertat al guvernului de a înăbuşi libertatea cuvântului, chiar dacă în Constituţia ţării ea este apărată», şi-a afirmat Al Yousif opiniile într-un e-mail adresat cotidianului israelian «The Jerusalem Post»
El a dezvăluit că în ultimii doi ani, au fost daţi în judecată 13 ziarişti din Bahrein , iar acuzaţiile ce i se aduc sugerează că acum guvernul îşi îndreaptă atenţia către internet.
«După ce autorităţile au reuşit să ia măsuri împotriva presei scrise şi audiovizualului, încearcă acelaşi lucru pentru a reduce la tăcere criticile de pe internet. Dar nu-şi dau seama că nu există nici un « mare comutator roşu » pe care să apase şi să întrerupă internetul», relatează Yousif în mail-ul său.
El opinează că eforturile guvernului de a reduce libertatea presei au creat un sentiment de nelinişte a publicului în relaţiile cu regimul de stat. « Nemulţumirile faţă de conducerea statului sunt în creştere şi aceste metode de hărţuire reflectă faptul că autorităţile şi-au dat seama de acest lucru, spune el.
Yousif critică dur şi Occidentul, mai ales SUA, care închide ochii faţă de aceste încălcări ale drepturilor omului, de teama că dacă exercită presiuni asupra regimurilor arabe în vederea democratizării lor, aceasta ar duce la creşterea forţelor fundamentaliste islamice .
Blogosfera a sărit în apărarea lui, Yousif primind numeroase e-mail-uri şi postări pe alte bloguri în care i se susţine cauza. Nici el nu stă cu mâinile încrucişate. De curând a anunţat că va fi invitat la o emisune în direct la postul Al Jazeera, reluată şi de BBC în arabă , în care va prezenta situaţia din Bahrein a internauţilor. La această emisiune, afirmă el, va fi invitat şi judecătorul egiptean care se ocupă de cazul a 13 bloggeri egipteni cărora, de asemenea, li s-a intentat proces din cauza atitudinii lor critice la adresa regimului Mubarak.
Numeroase organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi-au manifestat sprijinul faţă de cazul său. Un protest vehement a fost redactat de Uniunea Ziariştilor din Bahrein , difuzat organelor de presă « clasice » şi postat şi pe site-ul Uniunii.
5.15.2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu