5.14.2007

Declaratiile de venit

15 mai, ultima zi pentru depunerea declaratiilor de venit. In zilele urmatoare incep amenzile!

Interes scazut pentru depunerea declaratiilor de venit. Cu doar o zi inainte de termenul final, in multe din orase se inregistreaza o situatie dezastruoasa: foarte putine persoane si-au depus declaratiile de venit. Reamintim ca data de 15 mai este ultima zi cand mai pot fi depuse declaratiile privind veniturile obtinute de persoanele fizice in cursul anului 2006.

15 Mai - ultima zi

Maine, 15 mai, este ultima zi pentru depunerea declaratiilor de venit referitor la veniturile obtinute de fiecare persoane fizica in cursul anului 2006. In functie de tipul acestor venituri, exista mai multe formulare.

De exemplu, formularul 200 trebuie completat de cei care au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor din transferul titlurilor de valoare si din activitati agricole determinate in sistem real. Pentru persoanele fizice care obtin venituri din strainatate, dar au domiciliul in tara, este necesar formularul 201.


Pentru veniturile obtinute numai din salarii, se compelteaza doar formularul 230. In cazul in care veniturile au provenit din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit si ati avut cheltuieli cu burse private, atunci completati 231.

Doi la suta

Fiecare persoana fizica poate decide cui poate directiona doi la suta din impozitul anual. Trebuie spus ca putem acorda acest procent de 2% din impozit (atentie, nu este vorba de un impozit nou, ci de o parte din impozitul pe care oricum il platim) pentru sponsorizararea unei organizatii non-profit (biserica, asociatie filantropica, etc.).

Situatie dezastruoasa la nivelul tarii

Un lucru trebuie precizat din start: am comparat datele finale din 2006 cu date din acest an, dar care nu sunt finale. Datele finale din 2006 cuprind numarul de declaratii primite si dupa ce au fost aplicate amenzi, adica dupa expirarea termenului limita. In momentul in care tot acest proces se va finaliza, HotNews va prezenta datele complete.

Totusi, in multe orase, discrepantele sunt extrem de mari, chiar daca este vorba despre o raportare intre date finale si date intermediare.

Dar sa vedem care este situatia. Cateva exemple sunt mai mult decat lamuritoare: pana vineri, in judetul Timis, au depus declaratiile 6300 de persoane dintr-un numar de 25.000. In Harghita, circa o treime din declaratii (pana astazi, luni 14 mai).

In Galati, tot pana vineri, au fost inregistrate 40% de declaratii de venit dintr-un total de 18.800 de persoane. In schimb, cifrele finale de anul trecut arata astfel: au depus aceste declaratii 95% dintr-un volum de 18.000 de persoane fizice. In Iasi, aceste cifre au ramas aproximativ constante in raport cu cele finale de anul trecut: 40% din circa 16.000 de persoane - anul trecut.

In acest an, tot 40%, dar dintr-un volum total putin mai scazut: 15.000 de persoane fizice. O situatie similara se petrece la Arad. In acest an, procentul de depunere este, pana acum, de 60% din 17500, anul trecut a fost, in total, 60% din 18.000.

Clujul in top

Clujul vine din nou cu o diferenta mare: au completat declaratiile doar 5.000 de persoane din 35.000. Adica nici 15%. Anul trecut, in Cluj, cifrele finale aratau asa: circa 25.000 din 31.000.

Intr-adevar, cifrele pe anul trecut sunt cele finale, iar la calculele din acest an nu au fost luate in considerare declaratiile trimise prin plic si care nu au ajuns la Administratia Fiscala cu cateva zile inainte de termenul final.

Insa, potrivit mai multor reprezentanti locali ai organelor fiscale, procentul celor care trimit declaratiile prin plicuri este mult mai scazut decat numarul celor care vin efectiv la ghiseu.

Alte exemple - pe scurt

Alte exemple de acest gen: Buzau - 6781 de declaratii din 9546, Braila - 4362 din 9391, Alba - 3285 din 8612 (in 2006 situatia finala a fost foarte buna: 8443 din 8563), Brasov - 7031 din 20506 (anul trecut, stiautia finala a fost: 18900 din 20160), Botosani - 4865 din 8265 (anul trecut, situatia finala a fost: 8600 din 8900).

Explicatii probabile

Sa mergem mai departe. Cum se explica aceasta situatie? Neoficial, mai multi angajati din Administratiile fiscale teritoriale ne-au precizat ca o explicatie a acestei situatii ar putea fi faptul ca plicurile au ajuns mult mai tarziu la destinatari.

Reamintim ca cei cu activitati independente, cei care obtin venituri din chirii, cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau comerciantii trebuiau sa primeasca declaratiile de venit prin posta pana la sfarsitul lunii aprilie. Ei puteau sa le trimita tot prin posta sau le puteau depune la organele fiscale locale.

Totusi, in multe orase, ele nu au ajuns decat saptamana trecuta, ceea ce reducea timpul, si asa scurt, de a le completa si depune la organele in cauza.

Perioada de gratie

La fel, mai multi functionari de la autoritatile fiscale ne-au precizat, neoficial, ca ii vor mai ierta de amenzi pe cei care vin sa depuna declaratiile pana la sfarsitul acestei saptamani. Prin urmare, in unele orase, cei care intarzie putin ar putea scapa de amenda. Potrivit legii, amenzile sunt intre 10 si 100 lei.

Ce urmeaza?

Din 24 mai, organele fiscale vor incepe sa trimita notificari celor care nu au depus declaratiile de venit. Notificari prin care li se aduce la cunostinta - din nou - ca trebuie sa completeze aceste fise fiscale. Insa acest lucru nu-i scapa de amenzi. Chiar daca vor completa declaratiile de venit, ei tot vor fi amendati pentru ca au intarziat.

Aceasta perioada de trimitere a notificarilor va dura pana pe 14 iunie. Urmatoarea etapa este trimiterea directa a amenzilor acasa, etapa care va incepe la 15 zile dupa aceasta data de 14 iunie.

Sursa: Hotnews.

Niciun comentariu: